My Account - Logout - Upgrade Gold Membership - Update Company Informations

Add Favorites - Make Us Your Home Page


Home | Add Your Company | E-Katalog | Trade Leads | Turkçe Deutsch Gold Members
    Select Country
Services - Banner - Statistics - About Us - FAQ - Contact Us - Links

Turkey
Company Search:
Product-Service :
 Seed
    KAPPADOKİA TOHUM   

Company Home
About Us
Products & Services
E-Catalog Products
Contact
News
      E-Catalog Products & Services
      CAMELİNA SATİVA (KETENCİK)
      Category : Seed


    CAMELİNA SATİVA (KETENCİK)

    ALTERNATİF YAĞ BİTKİSİ

    KURAK VE MARJİNAL TARIMSAL ALANLARIN DEĞERLENDİRİLMESİNDE EN UYGUN YAĞ BİTKİSİ...

    Brassicaceae familyasına ait olan ketencik bitkisinin; C.sativa, C. laxa, C. rumelica, C. microcarpa, C.hispida ve C. anomala türleri yaygın olarak bilinmektedir. Bu türler içerisinde ekonomik önemi olan tek tür Camelina sativa’dır. Yazlık ve tek yıllık bir yağ bitkisi olan Ketencik (Camelina sativa (L.) Crantz) bitkisi yazlık olmakla birlikte sert kışlara dayanıklı tipleri de olan bir kültür bitkisidir.

    Kültürü yapılan ketencik çeşitleri bir yıllık olup yabanı formlar genel olarak çok yıllıktır. Bitki boyu 117 genel olarak 25-100 cm arasında değişir.

    Bitki habitusu tek gövde şeklinde büyür. Gövde yuvarlak olup, üzeri tüylü ve genellikle aşağıdan dallanır. Yapraklar mızrak biçiminde, 5-8 cm uzunluğunda ve kenarları düzdür.

    Çiçek; 4 adet yeşil renkte çanak yaprak, 4 adet sarı ya da sarımsı beyazrenkte taç yaprak, 6 adet erkek organ ve bir adet dişi organdan oluşur. Ketencik bitkisi kendine döllenen bir bitkidir.

    Meyve, kapsül biçiminde olup, 0.7-2.5 mm çapında, portakal renginden kahverengine kadar değişen renktedir. Kapsül 8-16 tohum ihtiva eder.

    Tohumun uzunluğu genişliğine göre daha fazla olup, şekil olarak buğday tohumunu andıran bir görünümü vardır. Kültürü yapılan çeşitlerin tohum rengi koyu sarıdan açık kahverengine kadar değişir ve parlaktır. Tohumun 1000 tane ağırlığı 0.8-1.8 gram arasında değişir.

    Bitki diğer yağ bitkilerine kıyasla çok daha yetersiz durumlardaki toprak ve kurak iklim koşullarında daha yüksek verim verme özelliğine sahiptir.

    Ayrıca vejetasyon süresinin kısa olması ve birçok hastalık ve zararlılara karşı bitkinin üretmiş olduğu belirli fitokimyasal maddeler nedeniyle doğal dayanıklılığa sahip olması nedeniyle son zamanlarda Almanya ve Kanada başta olmak üzere dikkatleri üzerine çekmiş ve bitkiyle ilgili agronomik ve ıslah çalışmaları yoğun bir şekilde başlamıştır.

    Ketencik Bitkisinin Özellikleri :

    Yemeklik yağların besleyiciliğini arttıran ve aynı zamanda raf ömrünü de uzatan tokoferoller bakımından zengin olan ketencik yağında 700 mg/kg tokoferol bulunduğu bildirilmektedir. Bunun yanı sıra ketencik yağının önemli bir özelliği de içerisinde bulunan linolenik asit oranının (%38) yüksek olmasıdır. Linolenik asit Omega-3 yağ asitlerinden birisi olup, bu yağ asidi sadece balık yağı ve ketende bulunan kaliteli bir yağ asididir. Bu nedenle Omega-3 yağ asidi bakımından zengin yemeklik yağ talebini karşılama bakımından ketencik önemli bir yağ bitkisi olma potansiyeline sahiptir. Ketencik bitkisinin yumurta ve et tavuklarının beslenmesinde kullanılması ile üretilen et ve yumurtalarda Omega-3 yağ asidinin yüksek olmasını sağlamakta ve insan sağlığı açısından daha sağlıklı et ve yumurta üretimine yardımcı olmaktadır. Ketencik unu biyolojik değer olarak soya unu ile benzerlik gösterir ve % 45-47 ham protein ve %10-11 lif içermektedir. Bitki aynı zamanda önemli bir biyodizel kaynağıdır. Ketencik yağının metil esterinin yüksek iyot değerine sahip olması yağın bozulmadan daha uzun süre sanayide makine yağlamada kullanılmasına imkan tanımaktadır.

    Özellikle kuru tarım alanlarında verimi arttıran en önemli faktörlerden birisi üretimi yapılacak olan bitki için en uygun ekim zamanını belirleyerek belirlenen bu zamanda ekimi yapmaktır. Kuru tarım alanlarında özellikle yazlık ekimlerde ekimin erken yapılması yüksek verim açısından büyük önem taşımaktadır. Ketencik bitkisinde en uygun ekim zamanını belirlemek için yürütülen çalışmalarda ilkbaharda yapılan ilk ekimden en fazla tohum verimini aldıklarını bildirmişlerdir.

    Ketencik Bitkisi Yağ Oranı :

    Ketencik tohumunun yağ oranını belirlemek üzere birçok çalışma yürütülmüş olup, genelde bitkinin yazlık çeşitlerinde % 42 dolayında yağ bulunmuşken, kışlık çeşitlerde ise bu oran biraz daha yüksek olup % 45’lere ulaşmaktadır. Yapılan diğer bir çalışmada yağ oranının % 25-48 arasında değiştiği bildirilmektedir. Bitkinin sahip olduğu yüksek adaptasyon kabiliyetine bağlı olarak değişik çevrelerde yetiştirilebilmekte ve buna bağlı olarak da yağ oranında, büyük bir varyasyon görülebilmektedir. Ayrıca yazlık ve kışlık olarak da yetiştirilebilmesi yağ oranındaki varyasyonun önemli bir nedeni olmaktadır.

    Yağlı tohumlardan elde edilen bitkisel yağlar farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Bitkisel yağlardan insan beslenmesinde faydalanıldığı gibi farmakolojide, endüstride ve biyoyakıt olarak da faydalanılmaktadır. Bir bitkisel yağın hangi amaçlarla kullanılacağını belirleyen en önemli faktör ise yağ asitleri komposizyon durumudur. Örneğin, erusik asit oranı yüksek yağlar yemeklik olarak tercih edilmezken sanayide çok farklı amaçlarla başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer taraftan linolenik asit oranı çok yüksek yağlar oksidasyon stabilitesinin düşüklüğü nedeniyle yaygın olarak yemeklik yağ kullanımında tercih edilmezken, iyi tutuşup yanması nedeniyle biyoyakıt olarak kullanımında tercih edilmektedir. Ketencik bitkisinin yağ asitleri kompozisyonu üzerinde yapılan araştırmalar, % 15.0-20.0 oleik asit, % 18.0-25.0 linoleik asit, % 27.0-35.0 linolenik asit, % 12.0-15.0 ekosenoik asit ve % 0.0-4.0 erusik asit bulunduğu bildirilmektedir. Ketencik bitkisi genel anlamda tanelerindeki yağda % 12 dolayında doymuş yağ asidine sahip iken, % 88 dolayında da doymamış yağ asidine sahip bir bitkidir.
      Other E-Catalog Products & Services


    E-Catalogue service is not active !!
    Service is for GOLD members only !!


      Contact Information
      Ahi Evran Mah. M. Ali Yapıcı Bulvarı 22/102   40000     KıRŞEHIR / Turkey
    Tel : 03862134034    Fax : (386) 2134034       

    Url : http://www.kappadokiatohum.com
    E-mail :
    Contact Person : Samet   Pekince   /  Çalışan


Last Update: 22.04.2014
To update to this company information.Please Login


All the information is provided by the company itself.
Turkindex- Telmar shall NOT guarantee the accuracy of these informations.
Turkindex- Telmar shall however not be held responsible for any inaccuracy in the company information.


Text Linkler
Sector Search:
|Home Page| Add New Company |Our Services|Banner|About Us|Contact Us|Help|


Terms of Use | Privacy
Copy Right Telmar Communication Services A.Ş.
Telmar©-1997-2024 - İstanbul | info@telmar.com.tr

http://www.TurkFreeZone.Com.Com - http://www.list2000.com - Classified ads